ONZE PAARDEN

TERUG

CONTACT

"horses don't care how much you know, untill they know how much you care" (Parelli)

Mijn naam is Sylvia Keizers (1970). Ik ben vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisd (2008) om mijn bedrijf Natuurlijk Paardleiden te beginnen. Ik wilde laten zien dat je paarden op een paardvriendelijke manier kunt houden, trainen, voeren en bekappen en tegelijkertijd kunt inzetten voor paardrijlessen. Je hoeft paarden niet op te sluiten in stallen, ijzers onder te slaan, hard te trainen en krachtvoer te geven. Ik werk volgens de methode Natural Horsemanship. Ik geef paardrijlessen aan kinderen en grondwerk aan volwassenen. Mijn kracht met betrekking tot paarden is revalideren en omscholen. Ik heb een kudde die me daarbij helpt. Ik leer mensen om op een  natuurlijke manier met paarden te communiceren via lichaamstaal.

Naast mijn bedrijf werk ik in op een middelbare school in Emmen als docente Frans en ICT. Ook ben ik mentor van een eerste klas en geef ik sociale vaardigheids- en faalangsttrainingen (frt/sova).

In 2015 ben ik Human Dynamics coach geworden. Sinds april 2016 ben ik psychologe in opleiding (Open Universiteit). Mijn kracht met betrekking tot mensen (kinderen en volwassenen) is persoonlijke ontwikkeling faciliteren.


Vidar (28 mei 2004) is een Fjord die als 5-jarige bij ons is gekomen. Hij heeft een zwaar eerste levensjaar gehad. Hij heeft een aantal paardenmarkten en -handelaren van dichtbij bekeken. Toen hij een jaar oud was, was hij ondervoed, had hij wormen en hoefzweren, maar toen kreeg hij een fijn baasje. Hij groeide met haar en een jonge hengst op aan de Uiterwaarden van de Waal in de Betuwe. 
Toen het tijd werd om ingereden te worden, is hij verkocht aan een familie die hem hebben laten beleren bij de Tinkerboerderij in Overijssel. Met de dochters van deze famile heeft hij buitenritten gemaakt en in de bak gereden. Hij was te sterk voor de jongste, die met hem wilde rijden. Ook heeft hij wel eens een dressuurwedstrijd gedaan en is hij de ring uitgerend omdat hij ergens van schrok. Hij had een paar paardenvrienden die hij wel zal missen...

Sinds juli 2009 woont hij bij ons. 

Hij loopt veel in de lessen. Hij was al zadelmak toen hij bij ons kwam. Meteen is hij bitloos, ijzerloos en boomloos ingezet. Dat doet hij goed. Inmiddels kent hij het  grondwerk, vrijheidsdressuur, loopt hij voor de driewieler en de slee, kan hij springen en doet hij keurige buitenritten. Hij is wel een beetje een vreemde Fjord: hij is gevoelig en een tikje onzeker. Dat maakt het aan de ene kant heel geschikt voor Natural Horsemanship en gedrag spiegelen, maar aan de andere kant duurt het daardoor vaak wel wat langer voordat hij iets nieuws leert. Wat hij kent vergeet hij echter nooit meer! Gewichtsgrens: 75 kg

NH: Vidar is van nature rightbrained introvert
Paardentypen: Aardepaard met water

 

Donna, een d-pony, New Forest, (1 januari 2000) is sinds 9 oktober 2011 bij ons. Ze loopt voornamelijk in de kinderlessen, maar een lichte volwassene kan een fijne les of rit met haar rijden. Donna is een goed schoolpaard geworden. Ze heeft altijd als manegepaard gewerkt bij Rijmaaran. Ondanks haar traditionele achtergrond heeft ze het Natural Horsemanship goed onder de knie. Ze is heel ijverig en dat maakt haar wel eens ongeduldig. Ze houdt niet van grondwerk. Ze kan galopperen als de beste. Gewichtsgrens: 60 kg  
 

NH: Donna is rightbrained extravert
Paardentypen: Donna is een houtpaard

Cindy, een b-pony, Welsh, (1 januari 1999), is sinds 28 september 2016 bij ons. Ze is een geweldige aanvulling voor de lessen. De kleinste kinderen kunnen met haar al het basis grondwerk leren en wandelen in het bos. De volwassenen kunnen grondwerk met haar doen en wandelen. Cindy is geen rijpaard, omdat ze dat niet leuk vindt. Voordat ze bij ons kwam wonen was ze van een meisje die te groot voor haar was geworden. Daarvoor heeft ze als gezelschapspony bij een KWPN-er gestaan van een oudere dame.

NH: Cindy is een right-brained extravert
Paardentypen: Cindy is een metaalpaard

Foxy (2010), net op de grens tussen pony en paard maar ze is een pony. Foxy woont sinds 24 augustus 2017 bij ons. Haar vorige eigenaresse wilde graag een meer natuurlijke woon- en werkplek voor haar. Via onze gezamenlijke dierenarts kwam ze aan mijn adres. Omdat Weidelief net verhuisd was en de kudde weer tot rust aan het komen was, wilde ik eigenlijk geen nieuw paard. Maar ze bleef rustig en vriendelijk aandringen. Ik ging bij Foxy kijken en... was meteen verkocht. Wat een beauty! Ze is dressuur gefokt, getraind voor de cross en dol op springen. Ze begint al goed te wennen aan het buitenleven in de kudde. Ze knuffelt met Julia, maar de meeste tijd brengt ze door met Cindy. Foxy loopt graag in de kinderlessen. De kinderen kunnen ook veel van haar leren. Ze is een aanwinst voor de kudde. Ook omdat ze mijn eerste left-brained rijpaard is. Dat vraagt om een andere aanpak!

NH: Foxy is een left-brained introvert
Paardentypen: Foxy is een waterpaard


Julia
(14 juni 1994) is een mini-shetlander. Ze heeft met haar zoon Charly (zie onder) altijd samen gestaan als gezelschapspony's voor een paard. Ze was niet ingereden. Julia is fokmerrie geweest.
Toen ze pas bij ons woonden braken ze geregeld uit. Tot wanhoop van ons en allerlei buren. Ze hebben een tijdje bij een andere pony in de wei gestaan die in afwachting was van een nieuw maatje. (Paarden mogen niet alleen zijn.) Om de een of andere reden hadden ze het daar niet naar hun zin. Ze waren zo blij dat ze weer thuis waren, dat ze nooit meer zijn uitgebroken!

Jammer genoeg is Julia bij ons gekomen met een kuchje dat sindsdien is uitgegroeid tot chronische bronchitis. De dierenarts zei: "matige arbeid en niet teveel op stal". Goed hoor dokter, dat moet geen probleem zijn! Julia doet mee met grondwerk en wandelen, zolang ze dat zelf leuk vindt.

NH: Julia is een leftbrained extravert
Paardentypen: Julia is een waterpaard

IN MEMORIAM Joya de Arabier

Joya (16 april 1989-24 maart 2018), een Arabier die het grootste deel van zijn leven op stal heeft gestaan. Hij genoot zichtbaar van het buitenleven. Al kostte het wel enige tijd voordat hij eraan gewend was. De eerste winter wilde hij graag 's nachts op stal. De tweede winter was hij er met geen stok meer in te krijgen. Hij had een eigen schuilstal met paddock, een dikke deken en  slobber om op gewicht te blijven. Joya was heel lief en vooral heel betrouwbaar. Hij was goed voor jong en oud, ervaren en onervaren. Joya kon het met alle paarden goed vinden die het hem niet moeilijk maken. Als er een gast-paard bij hem in de wei kwam te staan, dan was er geen enkele strijd.

Voor de NH-ers onder ons: hij was van nature een rightbrained extravert. Door zijn levenservaring is hij LB geworden in de meeste omstandigheden.
Voor de lezers van het boek "paardentypen" van Eric Laarakker: Joya was een vuurpaard.

 

IN MEMORIAM Charly de Shetlander

Op 1 juni 2016 is Charly overleden. Hij is net geen 13 geworden. Maar we hebben veel en goede herinneringen aan hem. Zo wilde Charly altijd wel graag gedragen worden als hij mee naar buiten moet. Helaas voor hem deed ik dat niet, daarom ging hij af en toe in de remmen. Dan heb je 200 kilo graniet aan de grond genageld staan. Charly was de eeuwige baby. De kinderen konden wel op hem zitten en een beetje rijden, maar een rij-pony werd hij niet meer. Te laat ingereden en teveel aardepaard, denk ik. Eten was zijn grote hobby.

NH: Charly was een leftbrained introvert.
Paardentypen: Charly was een aardepaard.

Verhuisd: Weidelief (8 maart 2003) is een Reinlands Trekpaard.
Haar kracht is gedrag spiegelen. Ze heeft (op haar voorwaarden) al menig volwassene geholpen op een manier die voor mij niet eens altijd zichtbaar is. Ze doet "iets" bijzonders.
Haar andere kracht is paarden opvoeden. Ze is een hele goede surrogaatmoeder. Charly had het goed bekeken: toen Julia haar hart aan Vidar gaf, ging hij op zoek naar een nieuwe mama en hij vond een hele goeie. Ook Donna heeft een hoop van haar geleerd.

Alhoewel ze de kleuren van een Haflinger heeft, is ze dat niet. Dit soort paarden wordt gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen. Weidelief heeft een iets andere achtergrond. De meeste tijd heeft ze in de wei doorgebracht met andere paarden, nadat ze van een stoeterij in Duitsland was gekomen.. Ze was nauwelijks beleerd toen ze bij ons kwam wonen maar ze had wel al nare dingen meegemaakt met mensen. Na verloop van tijd wilde ze niet meer getraind worden en echt dol op mensen (met uitzondering van Mirre, die toen nog in Witteveen woonde) is ze nooit geworden.

 Sinds de zomer van 2017 woont Weidelief bij Mirre Brouwer in de buurt van Utrecht. Ze heeft het daar enorm naar haar zin. Mirre ook :) 
 

NH: Weidelief is een leftbrained extravert.
Paardentypen: Weidelief is een metaalpaard.

naar boven