ONZE PAARDEN

HOME

CONTACT

"horses don't care how much you know, untill they know how much you care" (Parelli)

Mijn naam is Sylvia Keizers (1970). Ik ben vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisd (2008) om mijn bedrijf Natuurlijk Paardleiden te beginnen. Ik wilde laten zien dat je paarden op een paardvriendelijke manier kunt houden, trainen, voeren en bekappen en ook kunt inzetten voor paardrijlessen. Je hoeft paarden niet eenzaam op te sluiten in stallen, ijzers onder te slaan, ruw te trainen en krachtvoer te geven. Dat kan ik nu aantonen. Ik werk volgens de methode Natural Horsemanship. Ik geef paardrijlessen aan kinderen en paardencoaching aan volwassenen.

Naast mijn bedrijf werk ik in op een middelbare school in Emmen als docente Frans en ICT. Ook ben ik mentor en geef ik sociale vaardigheids- en faalangsttrainingen. Mijn kracht is opvoeden en lesgeven. Vanaf 2000 heb ik me grondig verdiept in paardengedrag en paardenwelzijn. Sinds een paar jaar ben ik ook bezig mezelf zoveel mogelijk te scholen in de psychologie om mensen nog beter te kunnen helpen. In 2015 ben ik Human Dynamics coach geworden. Sinds april 2016 ben ik psychologe in opleiding.

Dit zijn de paarden:


IN MEMORIAM:

Joya (16 april 1989-24 maart 2018), een Arabier die het grootste deel van zijn leven op stal heeft gestaan. Hij genoot zichtbaar van het buitenleven. Al kostte het wel enige tijd voordat hij eraan gewend was. De eerste winter wilde hij graag 's nachts op stal. De tweede winter was hij er met geen stok meer in te krijgen. Hij had een eigen schuilstal met paddock, een dikke deken en  slobber om op gewicht te blijven. was heel lief en vooral heel betrouwbaar. Hij was goed voor jong en oud, ervaren en onervaren. Joya kon het met alle paarden goed vinden die het hem niet moeilijk maken. Als er een gast-paard bij hem in de wei kwam te staan, dan was er geen enkele strijd.

Voor de NH-ers onder ons: hij was van nature een rightbrained extravert. Door zijn levenservaring is hij LB geworden in de meeste omstandigheden.
Voor de lezers van het boek "paardentypen" van Eric Laarakker: Joya is een vuurpaard.

 


De twee mini-shetlanders Julia (14 juni 1994) en Charly (nov 2003) zijn moeder en zoon. Ze hebben altijd samen gestaan als gezelschapspony's voor een paard. Ze zijn niet ingereden.
Toen ze pas bij ons woonden braken ze geregeld uit. Tot wanhoop van ons en allerlei buren. Ze hebben een tijdje bij een andere pony in de wei gestaan die in afwachting was van een nieuw maatje voor die pony alleen. (Paarden mogen niet alleen zijn.) Om de een of andere reden hadden ze het daar niet naar hun zin. Ze waren zo blij dat ze weer thuis waren, dat ze nooit meer zijn uitgebroken!

Sinds de komst van Vidar de Fjord loopt Julia achter hem aan. De liefde is niet helemaal wederzijds, al laat Vidar het zich graag aanleunen; zo'n vriendinnetje aan je zijde is toch wel leuk. Jammer genoeg is Julia bij ons gekomen met een kuchje dat sindsdien is uitgegroeid tot chronische bronchitis. De dierenarts zei: "matige arbeid en niet teveel op stal". Goed hoor dokter, dat moet geen probleem zijn! Julia doet mee met grondwerk, vooral met volwassenen. Ze wordt niet bereden door kinderen, maar ze kunnen wel met haar wandelen en grondwerk doen.

NH: Julia is een rightbrained extravert en Charly was een leftbrained introvert.
Paardentypen: Julia is een waterpaard en Charly is een aardepaard.

Op 1 juni 2016 is Charly overleden. Hij is net geen 13 geworden. Maar we hebben veel en goede herinneringen aan hem. Zo wilde Charly altijd wel graag gedragen worden als hij mee naar buiten moet. Helaas voor hem deed ik dat niet, daarom ging hij af en toe in de remmen. Dan heb je 200 kilo graniet aan de grond genageld staan. Charly was de eeuwige baby. De kinderen konden wel op hem zitten en een beetje rijden, maar een rij-pony werd hij niet meer. Te laat ingereden en teveel aardepaard, denk ik. Eten was zijn grote hobby. Toen Julia haar hart aan Vidar gaf, heeft hij een goeie nieuwe mama gevonden: Weidelief.

IN MEMORIAM CHARLY de SHET
       


Weidelief (8 maart 2003) is een Reinlands Trekpaard.
Haar kracht is gedrag spiegelen. Ze heeft (op haar voorwaarden) al menig volwassene geholpen op een manier die voor mij niet eens altijd zichtbaar is. Ze doet "iets" bijzonders.
Haar andere kracht is paarden opvoeden. Ze is een hele goede surrogaatmoeder. Charly had het goed bekeken: toen Julia haar hart aan Vidar gaf, ging hij op zoek naar een nieuwe mama en hij vond een hele goeie. Ook Donna heeft een hoop van haar geleerd.

Alhoewel ze de kleuren van een Haflinger heeft, is ze dat niet. Dit soort paarden wordt gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen. Weidelief heeft een iets andere achtergrond. De meeste tijd heeft ze in de wei doorgebracht met andere paarden, nadat ze van een stoeterij in Duitsland was gekomen.. Ze was nauwelijks beleerd toen ze bij ons kwam wonen maar ze had wel al nare dingen meegemaakt met mensen. Na verloop van tijd wilde ze niet meer getraind worden en echt dol op mensen (met uitzondering van Mirre, die toen nog in Witteveen woonde) is ze nooit geworden.

 Sinds de zomer van 2017 woont Weidelief bij Mirre Brouwer in de buurt van Utrecht. Ze heeft het daar enorm naar haar zin. Mirre ook :)

 

NH: Weidelief is een leftbrained extravert.
Paardentypen: Weidelief is een metaalpaard.

 

Vidar (28 mei 2004) is een Fjord die als 5-jarige bij ons is gekomen. Hij heeft een zwaar eerste levensjaar gehad. Hij heeft vermoedelijk een aantal paardenmarkten van dichtbij bekeken. Toen hij een jaar oud was was hij ondervoed, had hij wormen en hoefzweren, maar... toen kreeg hij een fijn baasje. Hij groeide met haar en een jonge hengst (zwarte paard in de collage) op aan de Uiterwaarden van de Waal in de Betuwe. 

Toen het tijd werd om ingereden te worden, is hij verkocht aan een familie die hem hebben laten beleren bij de Tinkerboerderij in Overijssel. Met de dochters van deze famile heeft hij buitenritten gemaakt en in de bak gereden. Ook heeft hij wel eens een dressuurwedstrijd gedaan (ook al is hij de ring uitgerend omdat hij ergens van schrok). Hij had een paar paardenvrienden die hij wel zal missen.

       

Sinds juli 2009 woont hij bij ons.

Hij loopt veel in de lessen. Hij was al zadelmak en traditioneel ingereden toen hij bij ons kwam. Meteen is hij bitloos, ijzerloos en boomloos ingezet. Dat doet hij goed. Inmiddels kent hij het meeste grondwerk, vrijheidsdressuur, loopt hij voor de driewieler en de slee, kan hij springen en doet hij keurige buitenritten. Hij is wel een beetje een vreemde Fjord: hij is gevoelig en een tikje onzeker. Dat maakt het aan de ene kant heel geschikt voor Natural Horsemanship en gedrag spiegelen, maar aan de andere kant duurt het daardoor vaak wel wat langer voordat hij iets nieuws leert. Wat hij kent vergeet hij echter nooit meer! Gewichtsgrens: 75 kg

NH: Vidar is van nature rightbrained introvert, maar hij laat steeds meer leftbrained gedrag zien en hij is ook niet altijd meer zo introvert
Paardentypen: Aardepaard met water

 

Donna, een d-pony, New Forest, (1 januari 2000) is sinds 9 oktober 2011 bij ons. Ze loopt voornamelijk in de kinderlessen, maar een lichte volwassene kan een fijne les of rit met haar rijden.
Donna is heel netjes en braaf aan de hand en onder het zadel, lekker pittig en ze leert snel. Ze heeft altijd als manegepaard gewerkt bij Rijmaaran. Ondanks haar traditionele achtergrond heeft ze de basis van het Natural Horsemanship al aardig onder knie. Ze is heel ijverig en dat maakt haar wel eens ongeduldig. Ze heeft zich het kuddeleven/buitenleven eigen gemaakt, al viel dat haar niet mee. (Weidelief stak veel tijd in haar heropvoeding in de kudde en ik deed er nog een schepje bovenop als het om lessen en mensen-manieren gaat.) Ze kan galopperen als de beste. Gewichtsgrens: 60 kg

Julia op Donna na een fijne buitenrit   

NH: Donna is rightbrained extravert, net als Cindy en Joya
Paardentypen: Donna is een houtpaard

Cindy, een b-pony, Welsh, (1 januari 1999), is sinds 28 september 2016 bij ons. Ze is een geweldige aanvulling voor de lessen. De kleinste kinderen kunnen met haar al het basis grondwerk leren en wandelen in het bos. De volwassenen kunnen grondwerk met haar doen en wandelen. Voordat ze bij ons kwam wonen was ze van een meisje die te groot voor haar was geworden. Daarvoor heeft ze als gezelschapspony bij een KWPN-er gestaan van een oudere dame.

NH: Cindy is een right-brained extravert, net als Donna en Joya
Paardentypen: Cindy is een waterpaard

Foxy (2010), net op de grens tussen pony en paard maar ze is een pony. Foxy woont sinds 24 augustus 2017 bij ons. Haar vorige eigenaresse wilde graag een meer natuurlijke woon- en werkplek voor haar. Via onze gezamenlijke dierenarts kwam ze aan mijn adres. Omdat Weidelief net verhuisd was en de kudde weer tot rust aan het komen was, wilde ik eigenlijk geen nieuw paard. Maar ze bleef rustig en vriendelijk aandringen. Ik ging dus bij Foxy kijken en... was meteen verkocht. Wat een beauty! Ze is dressuur gefokt, getraind voor de cross en dol op springen. Ze moet nog wel erg wennen aan het buitenleven in een kudde, maar anderen zijn haar voorgegaan dus ik ben ervan overtuigd dat dat wel gaat lukken. Ze heeft al geleerd dat ze goed moet opletten wat Vidar van haar wil. Ze moet nog wel leren om iets beter op te letten; ze bezeert zich nog vaak. Ze knuffelt met Julia, maar de meeste tijd brengt ze door met Cindy. Vooral ook omdat ze nog niet zo dapper is en Cindy wel. Foxy loopt graag in de kinderlessen. De kinderen kunnen ook veel van haar leren. Ze is een aanwinst voor de kudde. Ook omdat ze mijn eerste left-brained rijpaard is. Dat vraagt om een andere aanpak!

NH: Foxy is een left-brained introvert
Paardentypen: Foxy is een waterpaard

naar boven