REACTIES van klanten
TERUG CONTACT
 

Eerst wil ik jou graag bedanken voor de hartelijke verwelkoming en het vertrouwen dat je mij gaf met Foxy. Ik had niet verwacht om nu al een paardje mee te krijgen, dus dat was fantastisch!
Over de les zelf; het was voor mij geweldig om op deze, voor mij onbekende manier, om te gaan met een paard. Ik was me ineens heel erg bewust van hoe ik stond, ademde, liep en keek.
In het begin vond ik het lastig om mijn mond te houden en niet de hele tijd te klakken met mijn tong. Maar de gewoonte laten gaan, had meteen effect. Dit simpele oorzaak en gevolg merkte ik eigenlijk de hele tijd. Zo was ik eerst best gespannen over Foxy zoveel ruimte te geven, altijd geleerd hebbende de (dominante) controle te houden.
Evenwel had dit ook meteen effect en merkte ik haar ontspanning gelijk.

De spannende gebeurtenissen, zoals de bouwmachines aan de rand van het bos en het wegzakken in de kabelgeul, leek ze goed op te vangen en dat gaf mij veel vertrouwen. Wat weer terugvloeide naar haar, en weer terug naar mij en ga zo maar door.
Het voelde heel indrukwekkend om zoveel informatie door te krijgen op een voor mij onbekende manier. Dat ik aan het ritme van haar stappen kon horen of ze er 'bij' was of afgeleid was door een lekker polletje gras of een voorbijrazende auto. Of aan haar ogen kon zien hoe serieus ik haar moest nemen, het verschil tussen echte spanning of een zware aanval aanstelleritus.
Kortom, ik vond het geweldig om mee te mogen maken en ik dat jij er geen bezwaar tegen hebt als ik eventueel vaker (afhankelijk van werk enz.) mee kom.
Syl, nogmaals bedankt voor het vertrouwen in mij en mijn kunnen en ik wens jullie allemaal een fijn weekend.
Groetjes, Rick

Hoi Sylvia,
Hier een paar foto’s van de voltigeles vorige week. Heel bijzonder dat Vidar zo rustig blijft met een meisje op z’n rug die allemaal toeren uithaalt.
Bedankt voor de leuke les namens een stralende Meike!
Groetjes, Karin

De rit naar huis was vanmiddag een rit zoals ik die nog nooit heb gehad. Met een smile van oor tot oor en een groots gelukgevoel reed ik naar huis. Wat heb ik ontzettend genoten en wat voel ik me heerlijk ontspannen!! 
Ik wilde de uitdaging aangaan om met paarden te "werken" en mijn angst voor paarden (die volgens mij toch best wel meevalt) onder ogen zien. Ondanks dat ik net de eerste les bij jou heb gevolgd, heb ik vandaag naar mijn gevoel al veel bereikt. Ik ben best wel trots op mezelf hoe het vandaag is gegaan. Al was daar natuurlijk ook een geweldig lief paard en goede begeleiding debet aan.
Ik genoot van de wandeling, maar waar ik het meest geraakt werd was in de wei samen met Joya. Zo'n knuffelsessie kan ik iedereen aanraden!! Met onze hoofden tegen elkaar aan en kijken in elkaars ogen, was voor mij een volmaakt moment van geluk!! 
Ik kan niet wachten op de volgende les, gelukkig duurt dat maar een week!!
Groetjes Winny
 

Toen ik voor het eerst bij Sylvia kwam was ik samen met mijn zusje. Uiteindelijk ben ik dankzij haar hier terecht gekomen: zij wou graag op paardrijden en toen ik mee ging klikte het meteen al tussen Vidar en mij. Dus toen wou ik ook hier paardrijden. Mijn zusje vond de paarden toch wat eng dus is uiteindelijk niet op les gegaan. 
Inmiddels ben ik hier nu al vier jaar. In die vier jaar is er heel veel gebeurd. Veel leuke en spannende di ngen, zoals toen Donna en Vidar er vandoor waren gerend. En alle trekkers die Vidar toen heel erg eng vond. En toen Vidar heel erg schrok van een omgevallen brievenbus. En dat Vidar "sorry" zegt als hij iets verkeerds heeft gedaan. En Donna die doodsbang was voor koeien. Maar ook alle leuke dingen: het gevoel als je weer iets nieuws hebt gepresteerd en alle superleuke en gezellige ponykampen. 
Maar ook in mijn dagelijks leven is er veel veranderd sinds ik hier op les zit. Ik ben vooral zelfverzekerder geworden doordat ik hier heb geleerd om dingen zelf op te lossen. En me meer in te leven in wat anderen denken. En meer meedenken met mensen met datgene wat ze voelen. Maar dat alles komt doordat ik hier een hele goeie band heb gekregen met de paarden: hoe de paarden zich voelen en te letten op de kleine signalen die ze geven als ze iets niet leuk vinden of juist heel leuk vinden. Net zoals wij mensen elke dag een ander humeur hebben hebben paarden dat net zo. Je moet elke dag opnieuw kunnen inzien hoe ze zich voelen en daar in meedenken wat je wel en niet kunt doen op dat moment. En om meer voor mezelf op te komen en niet altijd alles aan bij me voorbij laten gaan, te luisteren naar anderen, de juiste beslissingen te nemen en de uitdaging aan te gaan om iets toch wel te doen. Zo leer je weer iets nieuws. Het maakt niet uit of het lukt of niet: je hebt het toch geprobeerd . En ik kan er nog wel een hele rij opnoemen maar dit is wel het belangrijkste.
Malou Knuppe (15)


De lessen van Sylvia zijn inspirerend, spiegelend en bewustmakend. Ik kan enorm veel van haar leren zowel op paardengebied als mensengebied, Sylvia geeft mij meestal ook heel erg veel rust en zelfvertrouwen. Mijn paard Yentle is ook dol op Sylvia en dat vind ik ook heel erg belangrijk, we zijn samen altijd welkom bij haar op de boerderij. Yentle voegt zich daar prima bij haar kudde en ik ga zorgeloos naar huis en laat haar in vertrouwde handen achter. Yentle en ik kunnen vooral onszelf zijn bij haar, dat geeft ontspanning en daardoor leren we meer. Je welkom voelen is heel belangrijk, en dat voel ik me bij Sylvia. ( Yentle natuurlijk ook )
Lieve groetjes van
Eliza en Yentle…. Op veel gezellige paardenjaren samen !

  
Als docent in het HBO ben ik meerdere dagdelen bij Sylvia geweest in het kader van natuurlijk paardleiden als methode voor sturing en loslaten in (student)begeleiding.
Ik heb haar ervaren als iemand die heel plezierig is in de omgang en goed aansluit bij mijn behoeften en leerstijl. Ze is constructief in haar werkwijze en stimuleert mij om te reflecteren op mijn manier van werken zodat ik meer inzicht krijg in mezelf.
Ze maakt gebruik van diverse werkvormen, passend bij wat ik wil leren en zorgt voor een goede afwisseling tussen het werken met de paarden en theoretische oefeningen. Daarnaast reikt ze ook passende lectuur aan.
De dagen bij Sylvia vliegen voorbij en worden onderbroken door een heerlijke lunch!
Heel veel dank Sylvia en ik kom dit voorjaar weer graag bij je, met nieuwe doelen om aan te werken!
Koosje Dedden
 
Ik zit al ongeveer 1,5 jaar bij Sylvia op les en ik ben er nog niet zat van. Maar dat kan ook haast niet want het is altijd zo gezellig bij haar. In de vakanties gaan wij altijd de eerste zaterdag iets leuks doen. Met Jan op de kar of met de paarden het bos in. Maar ook in de gewoone lessen is het heel leuk je mag, bijna alles wat je wil, doen met de paarden
Ik zelf rij altijd zonder zadel. Het is altijd wel leuk het is nooit een vast programma. Ik heb het nu geloof ik al heel vaak gezegd maar het is echt altijd gezellig :)
Malou (13)
 
Ik ken Sylvia als een gedreven, professionele instructrice in het natuurlijk omgaan met paarden. Lessen van Sylvia zijn constructief en gericht op het trainen van de begeleider van het paard om op een consequente, diervriendelijk manier om te gaan met het paard. Dit alles met een natuurlijke luchtigheid, nuchterheid en veel plezier. Ik heb vele uurtjes samen met Sylvia en de paarden doorgebracht, de lessen grijpen in op datgene waar de paarden of ik behoefte aan hebben. De lessen zijn gevarieerd, uitdagend en elke les is weer uniek. Ik geniet er keer op keer van en heb al veel geleerd over de natuurlijkere omgang met paarden en over mijn houding ten opzichte van de paarden en indirect de mens......
Het paard...., een spiegel waarin iedereen zou moeten kijken!
Jose Houtman
 
Sylvia’s passie gaat verder dan het ‘leren rijden’, met haar liefde voor zowel paard als mens verricht Sylvia wonderen bij haar leerlingen. Op ontspannen wijze weet zij openingen te creŰren en haar geduld reikt hemelhoog. Onder alle situaties straalt zij rust en kalmte uit waardoor de omgang met haar een feestje is voor diegenen die op zoek zijn naar rust, zichzelf Ún een bijzondere ervaring met paarden.
Mieke Lanting
 
Ik heb bij Sylvia genoten van ontspannen buitenritten en meer zelfvertrouwen gekregen in het rijden, maar ook kennis kunnen maken met natural horsemanship. De hartelijke sfeer maakt het, ook als je niet rijdt, een heerlijk adres om tijd met de paarden door te brengen!
Maayke

Onze 2 dochters zitten bij Sylvia op les, dit bevalt uitstekend. Sylvia geeft erg goed les ze bekijkt dingen vanuit het paard en vanuit het kind dit vind je bijna nergens. Klasse Sylvia!!
groetjes Astrid

Wil je paardrijden zonder stress? Ga bij Sylvia op les! Daar kan je met zeer betrouwbare paarden aan de slag, zowel naast als op het paard, in de bak of een fijne buitenrit, het is allemaal heel vertrouwd, ontspannen en prettig. Maak je paardenwens kenbaar, Sylvia maakt je dromen waar!
Inge


Erg leuk en super leerzaam! Het is nu een jaar geleden dat ik samen met vriendinnen de cursus voor managers heb gevolgd. Ondanks dat onze tenen er af vroren, hebben we een ontzettend leuke en ontspannen dag beleefd met de paarden en met Sylvia. Heel leerzaam wat de paarden je voorspiegelen! Mijn complimenten.
Groetjes Diana


Lijkt jullie het wat om ontspannen door het bos te rijden met een fijn paard dat alles op de kleinste beweging doet.... Bel dan Sylvia!!!! Ze geeft op een super manier les, je leert wat en tegelijkertijd is het ook nog erg leuk!!!!
Esther

Ik heb ontzettend veel van Sylvia geleerd. Als je van paardrijden houd, maar liever lekker ontspannen dan traditioneel rijdt, dan ben je bij Sylvia aan het goede adres! Het gaat erom dat jij en je paard zich goed voelen, zodat je lekker ontspannen kan rijden en leuke dingen met je paard kan doen.
Een echte aanrader!
Lidia

Wij zijn zeer tevreden op, en over de manier hoe Sylvia les geeft!
Goede ontspannen sfeer, leuke en lieve paarden en erg leerzaam.
Voor ons de manier om een paard echt goed te leren kennen.
Madelief en Roza (11 en 9)
 
Mijn naam is Lidia, ik woon in Zuidlaren en heb sinds anderhalf jaar een Fjord, Linde. Ik had bewust gekozen voor een jonge Fjord, die nog ingereden moest worden. Dat doe ik zo even, dacht ik! Niet dus.
Ik was niet bekend met het Natural Horsemanship en wilde het net zo doen zoals ik altijd op de manege heb geleerd. Linde is een schat van een paardje, maar ze kan ook ontzettend dominant zijn, iets waar ik niet mee om wist te gaan. Het inrijden liep dus mooi in de soep!
Maar op een dag was daar mijn redding! Sylvia kwam met onze natuurlijk bekapper Remco mee. Ik kreeg haar visitekaartje en sindsdien hebben we contact. Ik heb in het begin veel met haar gemaild en ben op een gegeven moment les bij haar gaan nemen. Ik mocht op Weidelief oefenen en kon dat dan weer toepassen op Linde. Niet dus. Dat ging allemaal niet zo soepel, wat ook te maken had met mijn eigen leiderschapskwaliteiten. Sylvia is toen bij mij geweest en zij was tot de conclusie gekomen dat ik het inrijden niet in mijn eentje moest doen. Na wat overleg en goede afspraken kwam ze met een oplossing. Zij en Esther wilden Linde wel gaan inrijden! Ik was super blij natuurlijk!
Linde is in totaal twee weken bij Sylvia en Esther geweest. Na twee weken kwam ik bij Sylvia en zag ik een hele andere Linde. Zo braaf! Ook nog wel koppig natuurlijk, maar ja; het blijft een Fjord! (he Sylvia? ;)) Sylvia helpt mij nu nog met de dingen waar ik zelf aan moet werken en zo komen we er wel!
Sommige mensen zeggen wel; “wat vervelend dat het allemaal zo moeilijk is gegaan in het begin” Maar dat vind ik helemaal niet! Als het niet zo was gelopen was ik niet in contact gekomen met Sylvia en had ik het Natural Horsemanship niet leren kennen. Iets waar ik super blij mee ben!
Er zijn nog wel wat dingetjes waar ik aan moet werken, maar dat komt allemaal goed!

Sylvia en Esther, bedankt!


Mijn naam is Sharon, ik heb Sylvia leren kennen omdat wij een bijrijdpaard deelden. Ik heb ook een eigen paardje, paardje ja, hij telt een stokmaat van 76 cm. Maar het is een hengst. Zoals algemeen bekend zijn hengsten nogal dominant in de omgang, kunnen zij overal een spelletje van maken en er dan altijd als leider uit komen. Ik en Fiador kwamen op een punt waar wij allebei nogal gefrustreerd met elkaar raakten. Ik kreeg vaak een soort woede aanval en Fiador interesseerde dat weinig of maakte gebruik van de situatie door mij te bijten. Hij nam de rol van leider over omdat ik dat niet deed. Sterker nog; hij speelde spelletjes om de rol van leider duidelijk op zich te nemen.
De eigenaresse van ons bijrijdpaard zette mij weer op het rechte spoor. Ze leerde mij de beginselen en lichaamstaal van een hele nieuwe omgang met mijn paardje. Toen zij helaas emigreerde was het Sylvia die mijn vragen altijd kon beantwoorden.
Zo heeft zij mij ook doen inzien dat je vaardigheden die je met je paard gebruikt ook in de maatschappij kunt gebruiken. Je leert hoe mensen denken door te leren hoe je zelf denkt. Je kunt beter en vooral zekerder allerlei situaties aan en leert geduld te hebben. Ook leer je vooral heel veel over jezelf, hoe je zelf handelt en denkt. Je gaat ook meer stil staan bij de manier waarop je handelt en hoe anderen dat be´nvloeden. En ook hoe jij het gedrag van anderen kunt be´nvloeden op een positieve manier, de rol van leider kunt behouden in een stal vol gillende en vragende kinderen. Vooral deze toepassingen heeft Sylvia mij doen inzien en er gaat geen week voorbij dat ik niet eventjes stil sta bij die vaardigheden.
Ook heeft zij mij ten alle tijden in de omgang met pony eraan herinnert hoe ongedwongen alles kan zijn. Waarom moet het meteen lukken? Waarom moet het zonder dat hij of jij een stapje verkeerd doet? Wat is daar het probleem van? Zij heeft mij ook zeker geleerd, los te laten. Dus te vertrouwen op het feit dat mijn pony mij vertrouwt. En het mooiste; ze heeft daarin ook nog altijd gelijk.
Het vertrouwen dat je aan je pony schenkt krijg je altijd terug, net zoals het vertrouwen dat je in je instructrice legt. En Sylvia's lessen hebben mij altijd weer verder geholpen...

 
Mijn naam is Kirsten, ik heb samen met mijn verzorgpaard les genomen bij Sylvia, omdat ik benieuwd was wat zij precies deed met het natural horsemanship, maar vooral omdat ik bepaalde problemen had met mijn paard. Hij vertoonde namelijk behoorlijk dominant gedrag waar ik niet goed mee om wist te gaan, ik had ook het idee dat ik niet verder met hem kwam en raakte gefrustreerd.
Door met hem en eigenlijk vooral met mezelf aan de slag te gaan heb ik een hoop geleerd en sta ik versteld wat ik in een korte tijd met hem bereikt heb. Eigenlijk draaide het vooral om leiding geven en nemen en niet hem dingen laten bepalen. Ik werd geconfronteerd met mijn "nou ja doe dan maar wat jij wil" en nam op kritieke momenten geen beslissing, waardoor hij dus bepaalde wat hij wilde doen en dat was niet altijd even leuk. Hij ging bijvoorbeeld bijten of probeerde zelfs te steigeren als ik niet duidelijk was.

Hetgeen wat ik met hem geleerd heb kon ik ook toepassen in mijn werk als leidinggevende. Ook daar merkte ik dat als ik niet duidelijk genoeg was of maar liet gaan wat mensen aan het doen waren, je niet serieus geworden wordt en mensen over je heen gaan lopen.
Wat verder het mooie van deze training is, is dat alles op een diervriendelijke manier gaat. In het begin kan het misschien lijken dat je niet veel doet en eigenlijk ben je weer een beginneling, maar uiteindelijk kun je veel bereiken met je paard en met jezelf en wordt je er allebei beter van. Zo rijdt ik hem nu zonder bit en hebben we allebei veel meer plezier met elkaar.