Paardenwelzijn


  

Paardenwelzijn staat hoog in het vaandel van Natuurlijk Paardleiden. De paarden krijgen alle mogelijkheden om natuurlijk gedrag te laten zien; om zoveel mogelijk paard te zijn. Echter binnen de beperkingen die er zijn: ze kunnen zich niet voortplanten, ze kunnen niet hun eigen kudde samenstellen en ze kunnen niet gaan en staan waar ze willen.

Paardenwelzijn betekent voor Natuurlijk Paardleiden in de dagelijkse praktijk dat de paarden altijd buiten staan, met een schuilstal, betonnen paden, een droge ligplek, in een constante groep en met een taak. Die taak bestaat uit wandelen, grondwerk en rijden. Voor het wandelen gebruik ik een zelf-ontwikkelde wandeltechniek zodat het veilig en stressloos is voor paard en mens. Voor het grondwerk maak ik gebruik van de lichaamstaal van het paard en leer ik mijn leerlingen rustig en stressloos te werken met veel pauzes. Voor het rijden hanteer ik gewichtsnormen: een ruiter met uitrusting is niet zwaarder dan 15% van het normale lichaamsgewicht van het paard. Er wordt niet vaker dan drie keer per week per paard gereden, altijd bitloos en ijzerloos. Voor het paard dat het nodig heeft, gebruik ik hoefschoenen.
Vanaf 25 graden buitentemperatuur stoppen alle lessen. De paarden hebben 's winters alleen een deken op als ze oud of ziek zijn en daardoor te snel vermageren als het guur weer is.

Ik zorg dat de paarden de fysieke en mentale belasting aankunnen door middel van training. Alle leerlingen, ook de allerjongsten, leren vanaf dag één de stress-signalen van een paard te (h)erkennen.
Ik train mezelf en mijn leerlingen erin om met de paarden te communiceren in lichaamstaal. Leren rijden gaat op basis van balans en ontspanning. Als we aan snellere gangen gaan beginnen dan leer ik mijn leerlingen eerst de verlichte zit. Pas als die ontspannen en in balans uitgevoerd kan worden, dan leer ik mijn leerlingen lichtrijden.

De paarden krijgen zo natuurlijk mogelijke bijvoeding met zo min mogelijk suiker en zetmeel en uiterlijk iedere vier uur hooi. 's Nachts krijgen de paarden hun hooi door middel van een apparaat dat een hek open laat gaan, de Feed-X gate timer. Zo kan ik waarborgen dat ze niet te lang zonder eten staan.