Paardenwelzijn

TERUG CONTACT

  

Paardenwelzijn staat hoog in het vaandel van Natuurlijk Paardleiden. De paarden krijgen alle mogelijkheden om natuurlijk gedrag te laten zien; om zoveel mogelijk paard te zijn. Echter binnen de beperkingen die er zijn: ze kunnen zich niet voortplanten, ze kunnen niet hun eigen kudde samenstellen en ze kunnen niet gaan en staan waar ze willen. Paardenwelzijn betekent voor Natuurlijk Paardleiden in de dagelijkse praktijk dat de paarden altijd buiten staan, met een schuilstal, betonnen paden, een droge ligplek, in een constante groep en met een taak. Die taak bestaat uit wandelen, grondwerk en rijden. Voor het wandelen gebruik ik een zelf-ontwikkelde wandeltechniek zodat het veilig en stressloos is voor paard en mens. Voor het grondwerk maak ik gebruik van de lichaamstaal van het paard en leer ik mijn leerlingen rustig en stressloos te werken met veel pauzes. Voor het rijden hanteer ik gewichtsnormen: een ruiter met uitrusting is niet zwaarder dan 15% van het normale lichaamsgewicht van het paard. Er wordt niet vaker dan drie keer per week per paard gereden, altijd bitloos.

Ik zorg dat de paarden de fysieke en mentale belasting aankunnen door middel van training. De klanten werken mee aan die training. Alle oefeningen worden gedaan vanuit de belevingswereld van het paard. Alle leerlingen, ook de allerjongsten, leren vanaf dag één de stress-signalen van een paard te herkennen en te erkennen. Leren rijden gaat op basis van balans en ontspanning. Als we aan snellere gangen gaan beginnen dan leer ik mijn leerlingen eerst de verlichte zit. Pas als die ontspannen en in balans uitgevoerd kan worden, dan leer ik mijn leerlingen lichtrijden. Boven de 25 graden buitentemperatuur stoppen alle lessen. De paarden hebben 's winters alleen een deken op als ze oud zijn en daardoor te snel vermageren als het guur weer is. Ze krijgen uiterlijk iedere vier uur hooi. Voor 's nachts verdeel ik het hooi over genoeg plekken zodat ze het gedurende de nacht langzaam kunnen opeten. Ik train mezelf en mijn leerlingen om met de paarden te communiceren in lichaamstaal.
Ieder onderdeel van het omgaan met de paarden gaat op een paardvriendelijke manier, Van het ophalen uit de wei, het halster omdoen, het leiden tot en met het rijden.

Hieronder een lijst met trainers, pensionstallingen en kennisbanken:

andere trainerspensionstallingenkennisbank
Karen RohlfHet nieuwe paardenhouden
Een zeer complete lijst met dank aan Jantine Leeflang
Paardenwaarden
Bitloze trainers
Lijst samengesteld door Petra Mensink
Paardentaal Sharon Wilsie
Bitloos Petra Mensink