Paardrijden en -leiden voor kinderen, volwassenen en vakantiegangers


Donna en Anna

Natural Horsemanship voor kinderen

De kinderlessen van Natuurlijk Paardleiden zijn zeker "anders" te noemen. Er is veel mogelijk. Alleen rijden, samen of in een kleine groep. Buiten in het bos of in de rijbak. Alleen grondwerk of ook rijden. Op de blote rug, met een barebackpad of met een zadel, maar altijd zonder bit, zweep en sporen.

De lessen zijn bedoeld om je een natuurlijke ruiter te maken. Dat is meteen het grootste verschil met paardrijden op een traditionele manege. Je leert op een goede en paardvriendelijke manier paardrijden en ook alle andere vaardigheden rondom paarden, zoals het lezen van paardentaal, op een veilige manier lopen met een paard, paardvriendelijk zadelen en singelen, op een correcte manier op- en afstijgen en nog veel meer...

Hoe zien de lessen eruit?
Je leert omgaan met paarden, zoals het paard ophalen uit de wei, halster omdoen, begeleiden aan een lang touw. Je leert ook grondwerk, dat wil zeggen: een paard oefeningen laten doen terwijl je op de grond staat. Dat geeft je veel zelfvertrouwen, een beginnend gevoel van leiderschap en je leert de paardentaal goed lezen en gebruiken.
Je leert ook om jezelf altijd in veiligheid te kunnen brengen met valtraining, de noodafsprong en de noodrem (eenteugelstop). Je leert ook rijden. Eerst als volger (het paard wordt geleid) en gaandeweg steeds zelfstandiger. Als je in de groep rijdt, leer je ook hoe het is om samen te werken en om verantwoordelijk te zijn voor de groep. Behalve samenwerken, verantwoordelijk zijn en communiceren leer je ook om assertief te zijn en om grenzen te stellen. Allemaal vaardigheden die je nog goed van pas zullen komen op school. Soms gaan we wandelen met de paarden, soms zetten we een paard voor de slee en soms gaan we ook met ze fietsen of skateboarden. Springen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je al een gevorderde Natuurlijk Paardleiden-ruiter zijn. Als je heel enthousiast bent, dan kun je uiteindelijk zelfs leren hoe je een paard iets nieuws kunt leren.

Misschien heb je wel vragen over deze manier van paardrijden. Kijk hier eens of je vraag erbij staat. Als dat niet zo is, dan kun je een mail sturen (natuurlijkpaardleiden@gmail.com) of een whatsappje (06-14 525 933). Je krijgt áltijd antwoord.

Natuurlijk Paardleiden heeft een eigen YouTube kanaal. Daar zie je alle (grondwerk)oefeningen die we doen in de rijbak, het weiland en in het bos:

 1. leiden en volgen-spellen

 2. buitenritten
 3. boswandelingen met paarden aan de hand

 4. Parelli-games (7 spellen, boomerang, achtje, lopen lange lijn, plak aan me vast, raak maar aan, volg de tijger, klaverblad, bulls-eye, vallend blaadje, sidepass, slalom)

 5. veilig door een hek leiden

 6. obstakelparcours aan de hand

 7. vrij werk ("longeren" zonder lijn)

 8. vrij-springen

 9. circuskunsten

 10. stilstaande voltige

 11. horseboarden (met skeelers of skateboard achter het paard)

 12. "mennen" met paarden voor de slee of de driewieler

 13. fietsen met paarden

        
Tarieven en voorwaarden

Reacties van klanten


Grondwerklessen voor volwassenen

Wat is grondwerk? Eigenlijk alle oefeningen waarbij de ruiter met het paard bezig is terwijl beiden de voeten op de grond hebben. Grondwerk is bedoeld voor verschillende dingen: elkaar leren kennen, lichaamstaal/paardentaal leren gebruiken, warming-up/stretching, leiderschap opbouwen en (her)beleren.

Alle lessen zijn gebaseerd op een natuurlijke omgang met paarden. Je kunt de lessen gebruiken om (weer) te gaan rijden of op problemen op te lossen bij mens of paard. Ervaring met paarden is niet nodig. De oefeningen kunnen op verschillende niveau's uitgevoerd worden, van beginner tot vergevorderd. Ook voor ervaren en traditionele ruiters zijn deze lessen heel leerzaam. De activiteiten worden afgestemd op je leeftijd, conditie, lesdoelen en eventuele beperkingen.

Tarieven en voorwaarden

Reacties van klanten


Paardrijden voor vakantiegangers

Je bent in Drenthe op vakantie en jij of de kinderen willen graag paardrijden? Dat kan: kinderen van 5 tot 14 (max. 60 kg) kunnen een staprit maken terwijl de paarden begeleidt worden, ook als de kinderen manege-ervaring hebben. Dat komt omdat mijn paarden gewend zijn aan een methode van rijden niet aan kinderen geleerd wordt op traditionele maneges. Oudere kinderen en volwassenen kunnen kennismaken met Natural Horsemanship: door middel van lessen in grondwerk, een obstakelparcours of een wandeling met de kudde. Ervaring is niet nodig.