KINDERPAARD(RIJ)LESSEN

TERUG CONTACT

 

 TIP: cadeaubon voor een les of een workshopMalou op Vidar en Madelief op Donna

FILMPJES     REACTIES VAN KLANTEN         TARIEVEN

De kinderlessen van Natuurlijk Paardleiden zijn zeker "anders" te noemen. Er is veel mogelijk. Alleen rijden, samen of in een kleine groep. Buiten in het bos of in de rijbak. Alleen grondwerk of vooral rijden. Op de blote rug, met een barebackpad of met een zadel, maar altijd zonder bit, zweep en sporen.

De basis is altijd hetzelfde: je mag pas rijden als je de basis onder de knie hebt. Dat wil zeggen dat je een paard veilig en paardvriendelijk moet kunnen benaderen. We beginnen dan ook meestal met het vangen van een paard in de wei, het omdoen van het halster, het leiden aan een lang touw, voeten optillen en buiten lopen met een paard. Voor de kleine kinderen (of de onervaren volwassen) beginnen we met een kleine pony. Zodra je buiten op straat en in het bos kunt lopen met een paard of pony op een veilige, paardvriendelijke manier en met enige mate van zelfvertrouwen, dan kan het rijden beginnen. Eerst als volger (het paard wordt geleid) en gaandeweg steeds zelfstandiger. Je kunt over iedere fase zo lang en zo kort doen als je zelf wil. We bouwen het op in ieders eigen tempo.

Behalve rijden leer je ook hoe je de lichaamstaal van een paard moet lezen, zodat je hem beter begrijpt. Je leert ook om jezelf altijd in veiligheid te kunnen brengen met valtraining, de noodafsprong en de noodrem (eenteugelstop). Door middel van grondwerk leer je beter te communiceren met een paard, ook weer gericht op veiligheid en zelfstandigheid. Kinderen onder de 12 kunnen vaak nog niet zelfstandig (als leider) rijden, maar ze kunnen wel alle voorbereidingen leren.

Als je in de groep rijdt, leer je ook hoe het is om samen te werken en om verantwoordelijk te zijn voor de groep. Behalve samenwerken, verantwoordelijk zijn en communiceren leer je ook om assertief te zijn en om grenzen te stellen. Allemaal vaardigheden die je nog goed van pas zullen komen in je leven.

Soms gaan we wandelen met de paarden, soms zetten we een paard voor de slee en soms gaan we ook met ze fietsen.
Springen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je al een gevorderde Natuurlijk Paardleiden-ruiter zijn.
En als je heel enthousiast bent, dan kun je zelfs leren hoe je een paard iets nieuws kunt leren, maar dat is ook niet voor beginners.

Tessa op de driewieler met Charly ervoor Anna's eerste les

Kinderen die niet willen of kunnen rijden kunnen grondwerk leren:
  1. leiden en volgen
  2. de 7 spellen van Parelli
  3. obstakelparcours
  4. cirkelspel
  5. lange lijnen werk (longeren met één of twee lijnen)
  6. vrij springen
  7. vrijheidsdressuur

 Tane op Karoussa Anouk doet grondwerk met Julia Nienke op Misty Madelief, Vidar en Malou   Joya, Tessa en Marloes