Paardrijden, grondwerk en coaching


Donna en Anna


Natural Horsemanship voor kinderen

De kinderlessen van Natuurlijk Paardleiden zijn zeker "anders" te noemen. Er is veel mogelijk. Alleen rijden, samen of in een kleine groep. Buiten in het bos of in de rijbak. Alleen grondwerk of ook rijden. Op de blote rug, met een barebackpad of met een zadel, maar altijd zonder bit, zweep en sporen.

De lessen zijn bedoeld om je een natuurlijke ruiter te maken. Dat is meteen het grootste verschil met paardrijden op een traditionele manege. Je leert op een goede en paardvriendelijke manier paardrijden en ook alle andere vaardigheden rondom paarden, zoals het lezen van paardentaal, op een veilige manier lopen met een paard, paardvriendelijk zadelen en singelen, op een correcte manier op- en afstijgen en nog veel meer...

Hoe zien de lessen eruit?
Je leert omgaan met paarden, zoals het paard ophalen uit de wei, halster omdoen, begeleiden aan een lang touw. Je leert ook grondwerk, dat wil zeggen: een paard oefeningen laten doen terwijl je op de grond staat. Dat geeft je veel zelfvertrouwen, een beginnend gevoel van leiderschap en je leert de paardentaal goed lezen en gebruiken.
Je leert ook om jezelf altijd in veiligheid te kunnen brengen met valtraining, de noodafsprong en de noodrem (eenteugelstop). Je leert ook rijden. Eerst als volger (het paard wordt geleid) en gaandeweg steeds zelfstandiger. Als je in de groep rijdt, leer je ook hoe het is om samen te werken en om verantwoordelijk te zijn voor de groep. Behalve samenwerken, verantwoordelijk zijn en communiceren leer je ook om assertief te zijn en om grenzen te stellen. Allemaal vaardigheden die je nog goed van pas zullen komen op school. Soms gaan we wandelen met de paarden, soms zetten we een paard voor de slee en soms gaan we ook met ze fietsen of skateboarden. Springen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je al een gevorderde Natuurlijk Paardleiden-ruiter zijn. Als je heel enthousiast bent, dan kun je uiteindelijk zelfs leren hoe je een paard iets nieuws kunt leren.

Vragen en antwoorden
Misschien heb je wel vragen over deze manier van paardrijden. Kijk hier eens of je vraag erbij staat. Als dat niet zo is, dan kun je een mail sturen (natuurlijkpaardleiden@gmail.com) of een whatsappje (06-14 525 933). Je krijgt áltijd antwoord.


Grondwerklessen voor volwassenen

Wat is grondwerk? Eigenlijk alle oefeningen waarbij de ruiter met het paard bezig is terwijl beiden de voeten op de grond hebben. Grondwerk is bedoeld voor verschillende dingen: elkaar leren kennen, lichaamstaal/paardentaal leren gebruiken, warming-up/stretching, leiderschap opbouwen en (her)beleren.

Alle lessen zijn gebaseerd op een natuurlijke omgang met paarden. Je kunt de lessen gebruiken om (weer) te gaan rijden of op problemen op te lossen bij mens of paard. Ervaring met paarden is niet nodig. De oefeningen kunnen op verschillende niveau's uitgevoerd worden, van beginner tot vergevorderd. Ook voor ervaren en traditionele ruiters zijn deze lessen heel leerzaam. De activiteiten worden afgestemd op je leeftijd, conditie, lesdoelen en eventuele beperkingen.


Paardencoaching

Voor ondersteuning bij:

Waarom paarden bij coaching?
Mensen en paarden hebben vergelijkbare hersenen, maar het denkende brein (de neocortex voor hoger denken, plannen en organiseren) is bij mensen groter en het emotionele brein (het limbische brein voor gevoelens, sociaal zijn en automatische reacties zoals je hand wegtrekken bij vuur) is bij paarden groter.

Paardencoaching wordt vaak ingezet om trauma's te verwerken. Een trauma is een heftige ervaring die zijn sporen nalaat in je hersens, je leven, je gedrag en je gevoelens. Je kunt het zo zien: als je iets (normaal) engs meemaakt, dan gebruik je je emotionele brein om goed te reageren tijdens die situatie. Bijvoorbeeld: er valt een boom om, je schrikt en je rent weg. Pooooeeee, je bent veilig. Je staat nog na te trillen van de adrenaline die je emotionele brein je lichaam in gestuurd heeft om je weg te laten rennen. Als je weer tot rust komt gaat je denkende brein alles verwerken: je haalt de les eruit zodat het niet nog eens gebeurt en je hersens gooien de andere elementen van de herinnering, die niet meer nodig zijn, weg. Echter, als je iets meemaakt dat te heftig en te groot is, dan kom je in vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Dan wordt de verbinding naar je denkende brein uitgezet om je volledig te richten op je overleving. De geluiden, geuren, beelden, gevoelens aan de gebeurtenis worden allemaal los opgeslagen in je emotionele brein.
De verwerking naar je denkende brein gaat dan niet meer automatisch. Je kan er daarna voortdurend aan herinnerd worden en flashbacks krijgen. In een flashback beleef je de ervaring als het ware opnieuw. Je komt dan steeds weer in die vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Je hersens kunnen het, ook achteraf, niet verwerken.

Daar kunnen paarden je helpen. Paarden laten je zien hoe je op hen overkomt. Paarden zijn gewend om te schrikken en weer tot rust te komen. Ze blijven niet, zoals sommige mensen, in een voortdurende staat van stress. Als jij in die staat bent, kun je dat aan het paard zien. Als je kalm bent, echt kalm, dan zie je dat ook. Mensen zijn soms gewend aan hun voortdurende alertheid en zijn het zich niet meer bewust. Door naar de paarden te kijken zie je hoe je er aan toe bent. Door je dan te verbinden met het paard en met je ademhaling hou je de verbinding open naar je denkende brein. Door te praten of te denken over de traumatische ervaring komt je brein nu niet in overlevingsstand en blijft de verbinding naar je denkende brein openstaan. Nu kan de verwerking alsnog op gang komen. De herinnering aan het trauma blijft, maar je denkende hersens zien het nu als iets in het verleden, waardoor je niet meer in overlevingsstand komt bij de herinnering eraan.

Ook voor niet-traumatische gebeurtenissen zet ik paarden in. Paarden maken contact op gevoelsniveau, ze zijn eerlijk, zonder verborgen agenda, in het hier-en-nu en ze oordelen niet. Ze geven precies aan wat jouw gedrag doet. Door oefeningen te doen met de paarden zie je meteen wat je kunt veranderen aan je gedrag om een beter resultaat te krijgen. Tijdens de sessies onderzoeken we de gedachten die jij erbij hebt, zodat je leert volgens welke overtuigingen je handelt. Je gedachten bepalen je gedrag. Door je gedachten te veranderen, verander je jezelf. Met mijn paarden kun je dit veilig oefenen.

Voor dierondersteunde coaching is het van het grootste belang dat je als coach veel weet van mensen en van dieren. Door mijn ervaring als docent/mentor/faalangsttrainer en mijn huidige universitaire opleiding tot psycholoog heb ik veel kennis van mensengedrag. Door mijn ervaring met paarden, welzijn en natural horsemanship in combinatie met de ervaring met mijn eigen paarden kan ik de belastbaarheid van mijn paarden waarborgen.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe paardencoaching werkt: "dieren: hoe kan een dier jouw dokter zijn?"