PAARD(RIJ)LESSEN voor kinderen

GRONDWERKLESSEN voor volwassenen

TERUGCONTACT

 


PAARD(RIJ)LESSEN VOOR KINDEREN
De kinderlessen van Natuurlijk Paardleiden zijn zeker "anders" te noemen. Er is veel mogelijk. Alleen rijden, samen of in een kleine groep. Buiten in het bos of in de rijbak. Alleen grondwerk of ook rijden. Op de blote rug, met een barebackpad of met een zadel, maar altijd zonder bit, zweep en sporen.

De lessen zijn niet alleen bedoeld om je een goede ruiter te maken, maar ook een goede trainer en opvoeder. Je leert alle oefeningen met getrainde paarden, op zo'n manier dat je ze ook kunt doen met een eigen paard later. Dus niet alleen het rijden, maar ook de hele omgang met paarden die later bij een eigen paard hoort leer je al.

De basis is altijd hetzelfde: je mag pas rijden als je de basis onder de knie hebt. Dat wil zeggen dat je een paard veilig en paardvriendelijk moet kunnen benaderen. We beginnen dan ook meestal met het vangen van een paard in de wei, het omdoen van het halster, het leiden aan een lang touw, voeten optillen en buiten lopen met een paard. Zodra je buiten op straat en in het bos kunt lopen met een paard of pony op een veilige, paardvriendelijke manier en met enige mate van zelfvertrouwen, dan kan het rijden beginnen. Eerst als volger (het paard wordt geleid) en gaandeweg steeds zelfstandiger. Je kunt over iedere fase zo lang en zo kort doen als je zelf wil. We bouwen het op in ieders eigen tempo.

Behalve rijden leer je hoe je de lichaamstaal van een paard moet lezen, zodat je hem beter begrijpt.
Je leert ook om jezelf altijd in veiligheid te kunnen brengen met valtraining, de noodafsprong en de noodrem (eenteugelstop).
Door middel van grondwerk leer je beter te communiceren met een paard, ook weer gericht op veiligheid en zelfstandigheid.
Als je in de groep rijdt, leer je ook hoe het is om samen te werken en om verantwoordelijk te zijn voor de groep. Behalve samenwerken, verantwoordelijk zijn en communiceren leer je ook om assertief te zijn en om grenzen te stellen. Allemaal vaardigheden die je nog goed van pas zullen komen in je verdere leven.
Soms gaan we wandelen met de paarden, soms zetten we een paard voor de slee en soms gaan we ook met ze fietsen of skateboarden.
Springen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je al een gevorderde Natuurlijk Paardleiden-ruiter zijn.
En als je heel enthousiast bent, dan kun je uiteindelijk zelfs leren hoe je een paard iets nieuws kunt leren.

Een belangrijk onderdeel van de lessen is grondwerk. Dat zijn alle oefeningen waarbij je met het paard bezig bent terwijl je de voeten op de grond hebt. Grondwerk is bedoeld voor verschillende dingen: elkaar leren kennen, lichaamstaal/paardentaal leren gebruiken, warming-up/stretching, leiderschap opbouwen en (her)beleren.
 1. leiden en volgen-spellen
 2. boswandelingen
 3. Parelli-games (7 spellen, boomerang, achtje, lopen lange lijn, plak aan me vast, raak maar aan, volg de tijger, klaverblad, bulls-eye, vallend blaadje, sidepass, slalom)
 4. veilig door een hek leiden
 5. obstakelparcours aan de hand
 6. vrij werk ("longeren" zonder lijn)
 7. vrij springen
 8. circuskunsten
 9. stilstaande voltige
 10. horseboarden (met skeelers of skateboard achter het paard)
 11. "mennen" met slee of driewieler
Om een indruk te krijgen van het soort oefeningen dat we doen, kijk op het YouTube kanaal van Natuurlijk Paarleiden

GRONDWERKLESSEN VOOR VOLWASSENEN
Wat is grondwerk? Eigenlijk alle oefeningen waarbij de ruiter met het paard bezig is terwijl beiden de voeten op de grond hebben. Grondwerk is bedoeld voor verschillende dingen: elkaar leren kennen, lichaamstaal/paardentaal leren gebruiken, warming-up/stretching, leiderschap opbouwen en (her)beleren.

Dit is wat we doen:
 1. basisvaardigheden: het paard benaderen, poetsen, halster omdoen, leiden vanaf de grond, eigen ruimte claimen, poetsen, wijken voor druk, veilig door een hek leiden
 2. boswandelingen
 3. Parelli-games: 7 spellen, boomerang, achtje, lopen lange lijn, plak aan me vast, raak maar aan, volg de tijger, klaverblad, bulls-eye, vallend blaadje, sidepass, slalom
 4. obstakelparcours
 5. loswerken: oefeningen met een paard los in de (halve) rijbak (controle krijgen over richting en gang)
Alle lessen zijn gebaseerd op een natuurlijke omgang met paarden. Je kunt de lessen gebruiken om (weer) te gaan rijden of om problemen op te lossen bij mens of paard. Ervaring met paarden is niet nodig. De oefeningen kunnen op verschillende niveau's uitgevoerd worden, van beginner tot vergevorderd. Ook voor ervaren en traditionele ruiters is dit leerzaam. De activiteiten worden afgestemd op je leeftijd, conditie en eventuele beperkingen.