Natuurlijk Paardleiden

mr. J.B. Kanweg 20, 9439 TG Witteveen (Boerderij "de Bente")

06-14525933 / natuurlijkpaardleiden@gmail.com

KvKnr: 01144913

Voorstellen
Ik ben Sylvia Keizers (1970). In 2008 ben ik van Amsterdam naar Drenthe verhuisd om mijn bedrijf Natuurlijk Paardleiden vorm te geven. Dit zijn de paarden.
Ik laat met mijn bedrijf zien dat je paarden op een paardvriendelijke manier kunt houden, trainen, voeren en bekappen en tegelijkertijd kunt inzetten voor paardrijlessen. Je hoeft paarden niet op te sluiten in stallen, ijzers onder te slaan, hard te trainen en krachtvoer te geven. Ik leer kinderen en volwassenen om op een zo natuurlijk mogelijke manier met paarden om te gaan. Naast mijn paardenbedrijf werk ik op een middelbare school in Emmen als docent, mentor, sociale vaardigheidstrainer en zorgcoordinator. Ik ben laatstejaars student psychologie aan de Open Universiteit.

Mijn voorbeelden op paardengebied zijn Pat Parelli, Liesbeth Jorna, Karen Rohlf, Warwick Shiller, Sharon Wilsie, Alexander Nevzorov.

Steekwoorden: natural horsemanship, bitloos, paardenwelzijn, paddock paradise, natuurlijk bekappen, YouTube.


Kinderlessen

Onze paarden

Tarieven en voorwaarden

De kinderlessen van Natuurlijk Paardleiden zijn zeker "anders" te noemen. Er is veel mogelijk. Alleen rijden, samen of in een kleine groep. Buiten in het bos of in de rijbak. Alleen grondwerk of ook rijden. Op de blote rug, met een barebackpad of met een zadel, maar altijd zonder bit, zweep en sporen.

De lessen zijn bedoeld om van kinderen natuurlijke ruiters te maken. Dat is meteen het grootste verschil met paardrijden op een traditionele manege. Kinderen leren op een rustige en paardvriendelijke manier paardrijden en ook alle andere vaardigheden rondom paarden, zoals het lezen van paardentaal, op een veilige manier lopen met een paard, paardvriendelijk zadelen en singelen, op een correcte manier op- en afstijgen en nog veel meer... We rijden niet elke les, omdat er nog zoveel meer te leren is dan rijden. De kinderen leren ook veel over paardenwelzijn. De lessen zijn een basis voor andere paardendisciplines.

Hoe zien de lessen eruit?
Kinderen leren omgaan met paarden, zoals het paard ophalen uit de wei, halster omdoen, begeleiden aan een lang touw. Ook grondwerk, dat wil zeggen: een paard oefeningen laten doen terwijl de ruiter op de grond staat. Dat geeft je veel zelfvertrouwen, een beginnend gevoel van leiderschap en men leert de paardentaal goed lezen en gebruiken.
Kinderen leren ook om zichzelf altijd in veiligheid te kunnen brengen met valtraining, de noodafsprong en de noodrem (eenteugelstop). Ze leren ook rijden. Eerst als volger (het paard wordt geleid) en gaandeweg steeds zelfstandiger. Als ze in de groep rijden, leren ze ook hoe het is om samen te werken en om verantwoordelijk te zijn voor de groep. Behalve samenwerken, verantwoordelijk zijn en communiceren leren ze ook om assertief te zijn en om grenzen te stellen. Allemaal vaardigheden die nog goed van pas zullen komen op school. Soms gaan we wandelen met de paarden, soms zetten we een paard voor de slee en soms gaan we ook met ze fietsen of skateboarden. Springen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet iemand al een gevorderde Natuurlijk Paardleiden-ruiter zijn. Ervaring op een tradionele manege is niet nodig, zelfs niet wenselijk: "schopjes" om een paard te laten lopen en de teugels naar je toe trekken om het paard te sturen en te remmen, moeten eerst weer afgeleerd worden. We gaan vaak naar het bos. De kinderen helpen elkaar tijdens de lessen. Dus wandelschoenen en kleren die vies mogen worden zijn aan te raden.

Vragen? Kijk hier eens of je vraag erbij staat. Als dat niet zo is, dan kun je een mail sturen (natuurlijkpaardleiden@gmail.com) of een whatsapp-bericht (06-14 525 933). Je krijgt áltijd antwoord.

Verhalen: In de loop van de jaren hebben we al heel wat meegemaakt. Hier vind je onze verhalen erover.

Filmpjes: op YouTube

Lesvoorbeelden: staan hier.


Donna en Anna


Grondwerklessen en wandelritten voor volwassenen

Onze paarden

Tarieven en voorwaarden

Wat is grondwerk? Eigenlijk alle oefeningen waarbij de ruiter met het paard bezig is terwijl beiden de voeten op de grond hebben. Grondwerk is bedoeld voor verschillende dingen: elkaar leren kennen, lichaamstaal/paardentaal leren gebruiken, warming-up/stretching, leiderschap opbouwen en (her)beleren. We blijven soms in de bak, maar veel vaker gaan we naar het bos.

De activiteiten worden afgestemd op je leeftijd, conditie, lesdoelen en eventuele beperkingen.

Alle lessen zijn gebaseerd op een natuurlijke omgang met paarden. Je kunt de lessen gebruiken om (weer) te gaan rijden of op problemen op te lossen bij mens of paard. Ervaring met paarden is niet nodig. De oefeningen kunnen op verschillende niveau's uitgevoerd worden, van beginner tot vergevorderd. Ook voor ervaren en traditionele ruiters zijn deze lessen heel leerzaam. Je leert ook veel over paardenwelzijn.


Paardentraining of -revalidatie

Paarden (her)trainen vraagt om ervaring. Ervaring met verschillende paardenpersoonlijkheden en ervaring met verschillende trainingsmethoden. Je eigen paard trainen op de Natuurlijk Paardleiden manier draagt bij aan een goede relatie met je paard. Die relatie is de basis van de training. Hier vind je meer informatie en tips. De training kan plaatsvinden bij Natuurlijk Paardleiden of op lokatie.

Paardencoaching

Voor ondersteuning bij:

Waarom paarden bij coaching?
Paarden zijn groepsdieren, net als wij. In vele opzichten zitten we hetzelfde in elkaar en hebben we dezelfde basisbehoeften (zelfstandig zijn, tot iets groters behoren en ergens goed in zijn/worden). We verschillen van paarden door ons gebruik van taal.
Taal helpt ons, maar het belemmert ons ook. We hebben de hele dag door allerlei gedachten en we praten voortdurend. Paarden nemen waar dat wij onrustig zijn in ons hoofd. We hebben daardoor moeite om contact te maken met onszelf en met elkaar. Mensen in staat zijn vooruit te denken of er gevaar zal zijn en hoe we daarop zullen gaan reageren. Ik zie dat mensen daarin soms doorschieten; ze zijn het grootste deel van de tijd aan het nadenken over gevaar dat er wellicht nooit zal komen. Je komt dan nooit tot rust. Paarden schrikken, reageren en ontladen de spanning.

Paarden maken contact op gevoelsniveau, ze zijn eerlijk, zonder verborgen agenda, in het hier-en-nu en ze oordelen niet. Ze geven precies aan wat jouw gedrag doet. Tijdens de sessies onderzoeken we de gedachten die jij erbij hebt, zodat je leert volgens welke overtuigingen je handelt. Je gedachten bepalen je gedrag. Door je gedachten te veranderen, verander je jezelf.

Trauma
Paardencoaching wordt vaak ingezet om trauma's te verwerken. Een trauma is een heftige ervaring die zijn sporen nalaat in je hersens, je leven, je gedrag en je gevoelens. Je kunt het zo zien: als je iets (normaal) engs meemaakt, dan gebruik je je emotionele brein om goed te reageren tijdens die situatie. Bijvoorbeeld: er valt een boom om, je schrikt en je rent weg. Pooooeeee, je bent veilig. Je staat nog na te trillen van de adrenaline die je emotionele brein je lichaam in gestuurd heeft om je weg te laten rennen. Als je weer tot rust komt gaat je denkende brein alles verwerken: je haalt de les eruit zodat het niet nog eens gebeurt en je hersens gooien de andere elementen van de herinnering, die niet meer nodig zijn, weg. Echter, als je iets meemaakt dat te heftig en te groot is, dan kom je in vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Dan wordt de verbinding naar je denkende brein uitgezet om je volledig te richten op je overleving. De geluiden, geuren, beelden, gevoelens aan de gebeurtenis worden allemaal los opgeslagen in je emotionele brein.
De verwerking naar je denkende brein gaat dan niet meer automatisch. Je kan er daarna voortdurend aan herinnerd worden en flashbacks krijgen. In een flashback beleef je de ervaring als het ware opnieuw. Je komt dan steeds weer in die vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Je hersens kunnen het, ook achteraf, niet verwerken.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe paardencoaching werkt: "dieren: hoe kan een dier jouw dokter zijn?"Artikel uit het Dagblad van het Noorden
31 oktober 2019 n.a.v. Openbedrijvendag Midden-Drenthe: