terug
 
paardencoaching volwassenen en kinderen met psychologische begeleiding

Ingrijpende gebeurtenissen, hechtingsproblemen, trauma's...
Je kunt wachten tot je vastloopt, neervalt, stagneert, niet meer kunt functioneren, tot je kind niet meer naar school wil... je kunt ook eerder actie ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen.

Genezen wordt doorgaans vergoed en voorkomen niet. Dat kan een reden zijn om (te) lang te wachten. Daarom is de bijdrage bij Natuurlijk Paardleiden op vrijwillige basis: betalen naar eigen vermogen.

Deze vorm van coaching lijkt het meest op PMT (
psycho motorische therapie): door ervaringsgericht leren word je je bewust van je eigen gedrag, communicatiestijl en emoties. Paarden hebben daarnaast een kalmerend effect op ons zenuwstelsel en helpen je om stress te verminderen. Als je geleerd hebt om alles met je denken op te lossen, dan moet je nu in actie komen, wat een andere beleving veroorzaakt. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat coaching met paarden vooral leuk en avontuurlijk is! Je kunt genieten van de buitenlucht, de paardenwereld verkennen en een diepe band met mijn paarden ontwikkelen!

We doen grondwerk in de bak of we gaan wandelen in het bos. Zo
kunnen thema's als leiderschap, grenzen stellen en assertiviteit verkend worden. Ook maken we gebruik van observatie: in deze werkvorm wordt gevraagd om het gedrag van het paard te observeren en te interpreteren. Dit kan inzicht geven in verschillende aspecten van jezelf. Soms gaan we in stilte naast het paard te zitten en reflecteren dan op gedachten en gevoelens.

Meer weten? Neem contact op voor een kennismaking.

Eén gesprek

Bij Natuurlijk Paardleiden kun je in één diepgaand gesprek uitzoeken wat de kern van je trauma is en hoe de traumasporen doorwerken in je huidige leven. Voor behandeling volgt doorgaans doorverwijzing naar een specifieke behandelmethode, zoals EMDR, schematherapie, imaginaire rescripting, mindfulness, yoga of ACT. Voor dit gesprek geldt een eenmalige bijdrage.


Behoefte aan kennis?

De oorzaak is datgene wat er is gebeurd, het trauma. Het gevolg zijn de traumasporen. Dat is je overlevingsmechanisme of de copingskills die je hebt ontwikkeld om ermee om te kunnen gaan. Nu gebruik je dat nog steeds om een "normaal" leven te kunnen leiden, maar wat ooit van levensbelang was, is nu beperkend en beschadigend. Je krijgt niet echt meer contact met jezelf of je omgeving of je leeft voortdurend met angst en alert zijn.

Voorbeeld:
iemand heeft een trauma door oorlog, werk of een ongeluk. De herbelevingen van het trauma kunnen dan worden behandeld met o.a. EMDR om dat te verminderen, daarna kan o.a. yoga, ACT en mindfulness ingezet worden om de traumasporen te behandelen.

Voorbeeld:
iemand met hechtingsproblematiek heeft valse overtuigingen meegekregen ("niemand ziet me", "ik ben niet goed genoeg"). Door middel van o.a. schematherapie kunnen deze zichtbaar gemaakt worden. Het overlevingsmechanisme dat je ontwikkeld hebt, kan daarna behandeld worden met o.a. psychomotorische therapie en yoga.



Trauma: niet alleen Fight, Flight, Freeze maar ook Fawn en Faint

De polyvagaal-theorie over de polyvagaal-ladder en waarom je soms moet ontspannen en soms juist in beweging moet komen

Van dramadriehoek naar winnaardriehoek met filmpje

ACE's ofwel ingrijpende jeugdervaringen met infographic

Hechtingsstijlen en de invloed op de rest van je leven

De cirkel van veiligheid

De kernkwadrant


Meer weten? Neem contact op voor een kennismaking.