contactgegevens en informatie
 
paardencoaching volwassenen en kinderen met psychologische begeleiding

Ingrijpende gebeurtenissen, hechtingsproblemen, trauma's...
Je kunt wachten tot je vastloopt, neervalt, stagneert, niet meer kunt functioneren, tot je kind niet meer naar school wil... je kunt ook eerder actie ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen. Genezen wordt doorgaans vergoed en voorkomen niet. Dat kan een reden zijn om (te) lang te wachten. Daarom is de bijdrage bij Natuurlijk Paardleiden op vrijwillige basis: betalen naar eigen vermogen.

Bij Natuurlijk Paardleiden bestaat coaching uit een combinatie van fysiek bezig zijn in de natuur met paarden. Daar waar nodig voorzien van kennis over gedrag en hersens. Het is geschikt voor volwassenen en voor kinderen.

Waarom met paarden?


Non-verbale communicatie: Paarden zijn uiterst gevoelige dieren en reageren op de kleinste signalen van spanning, blijdschap of angst. Dit helpt je om je non-verbale communicatie te verbeteren en je bewust te worden van je eigen emoties en die van anderen.

Executieve functies:
Door samen met het paard oefeningen te doen, leer je belangrijke vaardigheden zoals aanpakken, volhouden, emotieregulatie en probleemoplossing.

Assertiviteit: Paarden zijn meesters in het spiegelen van onze innerlijke gedachten en gevoelens. Zo leer je grenzen stellen, duidelijke lichaamstaal tonen en vertrouwen op je gevoel.

Ervaringsgericht leren: Door te werken met paarden word je je bewust van je eigen gedrag, communicatiestijl en emoties. Je leert om authentiek te zijn en helder te communiceren.

Ontspanning: Paarden hebben een kalmerend effect op ons zenuwstelsel en helpen je om stress te verminderen en in het moment te zijn. Je voelt je veilig.

Lichaamsgericht leren: als je door de gebeurtenissen in je leven in een staat van "freeze" leeft, dan moet je juist niet op zoek naar ontspanning, maar naar activering van je zenuwstelsel.

Empathie: Je leert om de behoeften en signalen van het paard te begrijpen en te zoeken naar manieren om een harmonieuze relatie op te bouwen. Dit helpt je om compassievol en zorgzaam te zijn, niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen.

Plezier: Natuurlijk mogen we niet vergeten dat coaching met paarden vooral leuk en avontuurlijk is! Je kunt genieten van de buitenlucht, de paardenwereld verkennen en een diepe band met mijn paarden ontwikkelen!

Welke werkvormen gebruiken we?

Samenwerking: Door het paard te leiden in de bak of in het bos, kunnen thema's als leiderschap, grenzen stellen en assertiviteit verkend worden.

Observatie: In deze werkvorm wordt gevraagd om het gedrag van het paard te observeren en te interpreteren. Dit kan inzicht geven in verschillende aspecten van jezelf.

Contact: Fysiek contact maken met het paard, om te werken aan het opbouwen van vertrouwen en het versterken van de relatie.

Reflectie: Door in stilte naast het paard te zitten en te reflecteren op gedachten en gevoelens, kun je in contact komen met je innerlijke zelf en persoonlijke groei stimuleren.

Andere manieren om ingrijpende gebeurtenissen, hechtingsproblemen en trauma's te behandelen (middels doorverwijzing)

EMDR

Schematherapie

Imaginaire rescripting

Exposure therapie

Psychomotorische therapie

Mindfulness: uit een herbeleving stappen met de 5 4 3 2 1 methode

Yoga en andere lichaamsgerichte behandeling

Acceptance Commitment therapie (ACT)

Gesprekstechniek MOL


De behandelingen richten zich op zowel de oorzaak als het gevolg. De oorzaak is datgene wat er is gebeurd. Het gevolg zijn de traumasporen, het overlevingsmechanisme, de copingskills die je hebt ontwikkeld om ermee om te kunnen gaan en een schijnbaar normaal leven te kunnen leiden: ooit van levensbelang, nu beperkend.

Voorbeeld
: iemand heeft een trauma door oorlog, werk of een ongeluk. De herbelevingen kunnen dan worden behandeld met o.a. EMDR om dat te verminderen, daarna kan o.a. yoga, ACT en mindfulness ingezet worden om de traumasporen te behandelen.

Voorbeeld
: iemand met hechtingsproblematiek heeft valse overtuigingen meegekregen. Door middel van o.a. schematherapie kunnen deze zichtbaar worden. Het overlevingsmechanisme dat je ontwikkeld hebt, kan daarna behandeld worden met o.a. psychomotorische therapie en yoga.


Behoefte aan kennis?

Trauma: niet alleen Fight, Flight, Freeze maar ook Fawn en Faint

De polyvagaal-theorie over de polyvagaal-ladder en waarom je soms moet ontspannen en soms juist in beweging moet komen

Van dramadriehoek naar winnaardriehoek met filmpje

ACE's ofwel ingrijpende jeugdervaringen met infographic

Hechtingsstijlen en de invloed op de rest van je leven

De cirkel van veiligheid

De kernkwadrant


The hidden magic of the animal-human relationship. James French. TEDxBologna

Zo kijkt Frans de Waal naar mens en dier. VPRO Tegenlicht


Meer weten? Neem contact op voor een kennismaking.